Sunday, September 28, 2014

Slatki minjoli, vol. 1

Prošli tjedan, moj je stan ugostio pravu malu slatku manufakturu - zadatak: 50 bite-size slatkih zalogajčića za moju Tinu, koja ih je odmah i uslikala. Malo muke i nauke, i evo na tanjuru minjola... Pripremala sam kolače dva dana; prvi dan pekla biskvite i spremila tijesto za raspuknute keksiće, a drugi slagala i ukrašavala.


Radila sam sljedeće kolačiće:
  • Kuglice od bijele čokolade sa brusnicama
  • Kuglice od crne čokolade sa višnjama
  • Kuglice od crne čokolade i lješnjaka
  • Raspuknuti keksići
  • Mini tart sa jabukom
  • Mini tart sa višnjama

Kuglice od bijele čokolade sa brusnicama

20-30 kuglica (ovisno o veličini)
Priprema: biskvit 1 h, oblikovanje kuglica i hlađenje 1½-2 h

Sastojci:
  • pola ispečenog bijelog biskvita prema receptu po izboru (moj prijedlog je Simple White Cake)
  • korica 1 limuna
  • sok ½ limuna
  • 100 g bijele čokolade
  • 100 g sušenih brusnica (+ za ukrašavanje)
  • pola Philadelphia namaza (ili nekog sličnog mliječnog namaza)
  • 150 g bijele čokolade
  • 2 žlice suncokretovog ulja

Dan ranije ispecite biskvit, po nekom univerzalnom receptu koji vam je najdraži. Ukoliko je hitno poslužiti će i gotova smjesa, za recimo bijele muffine :) Ja sam u svoj dodala 100 grama rastopljene bijele čokolade, koricu i sok od limuna, te sam malo povećala udio brašna. Kada se biskvit malo ohladi, odstranite tamniju koricu te unutrašnjost razdrobite u zdjelu. Dodajte u zdjelu brusnice i pola Philadelphia namaza, te dobro zamiješajte rukama. Obložite tanjur ili tacnu (mora stati u frizer) pek-papirom. Otkidajte male komadiće tijesta i oblikujte male kuglice, te ih položite na papir. Čim ih sve napravite, stavite u frizer minimalno pola sata da se rashlade i postanu čvrste. U lončiću rastopite 150 g bijele čokolade; kada se rastopila dodajte 2 žlice ulja i dobro promiješajte. Izvadite kuglice iz frizera i pomoću vilice, jednu po jednu, uvaljajte u bijelu čokoladu. Vratite kuglicu na tanjur i dok je još tekuća čokolada, lagano navrh utisnite brusnicu. Vratite sve kuglice u frizer na petnaestak minuta, i onda ih možete preseliti u male ukrasne papiriće. Mogu stajati u hladnjaku do 4 dana, a kada ih želite poslužiti pustite ih na sobnoj temperaturi barem 15 minuta.


Kuglice od crne čokolade sa višnjama

15-20 kuglica (ovisno o veličini)
Priprema: biskvit 1 h, oblikovanje kuglica i hlađenje 1½-2 h

Sastojci:
  • ¼ ispečenog čokoladnog biskvita prema receptu po izboru (moj prijedlog je Čokoladni biskvit)
  • 50 g višanja iz staklenke (ocijeđenih)
  • 3 velike žlice Philadelphia namaza (ili nekog sličnog mliječnog namaza)
  • 4 žlice (više-manje po izboru) Maraskina ili nekog drugog likera od višnje
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • kakao prah za ukrašavanje

Način rada je isti kao i kod bijelih kuglica, samo što je razmrvljeni čokoladni biskvit potrebno dodati višnje, Philadelphia namaz, i liker od višnje. Kada ste oblikovali male kuglice pustite ih u frizeru da očvrsnu. Rastopite čokoladu za kuhanje te umiješajte 2 žlice ulja. Izvadite kuglice, te ih jednu po jednu uvaljajte u čokoladu i vratite na pek-papir. Čim ste je odložili, pospite je prstohvatom kakao praha. Ponovite postupak sa svim kuglicama, te ih vratite u frizer na još petnaestak minuta.


Kuglice od crne čokolade i lješnjaka

15-20 kuglica (ovisno o veličini)
Priprema: biskvit 1 h, oblikovanje kuglica i hlađenje 1½-2 h

Sastojci:
  • ¼ ispečenog čokoladnog biskvita prema receptu po izboru (moj prijedlog je Čokoladni biskvit)
  • 3 velike žlice Philadelphia namaza (ili nekog sličnog mliječnog namaza)
  • 1 žlica Nutelle (po izboru)
  • 75 g nasjeckanih lješnjaka
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 2 žlice suncokretovog ulja
  • nasjeckani lješnjaci za ukrašavanje

Postupak je isti kao i kod prethodnih kuglica, samo treba u biskvit umiješati Philadelphia namaz, Nutellu i nasjeckane lješnjake. Odmah nakon što uvaljate kuglice u čokoladu pospite ih prstohvatom nasjeckanih lješnjaka, kako bi se lješnjaci prihvatili i ostali kao ukras na pralini.


Mini tartovi sa jabukom ili višnjama

Jedna doza je 15 tartova; ja sam udvostručila i polovicu nadjenula jabukama, polovicu višnjama.

Priprema: 1½ h
Vrijeme kuhanja: 25 minuta

Sastojci za tijesto:
  • 125 g brašna
  • 75 g maslaca
  • 2 vanilin šećera
  • 1 jaje
  • malo pecilnog praška
  • 4-6 žlica mlijeka

Nadjev od jabuke:
  • 1½ srednje jabuke
  • malo limunovog soka
  • 4 žlice šećera
  • 1 žlica cimeta
  • malo ruma

Nadjev od višanja:
  • 4 žlice ocijeđenih višanja iz staklenke
  • 2 žlice soka od višnje iz staklenke
  • 2 žlice šećera
  • malo muškatnog oraščića

U zdjelu sa brašnom dodajte narezani maslac, 2 vanilin šećera, zamućeno jaje, i malo praška za pecivo. Krenite mrviti prstima maslac u brašno, dodavajući mlijeko žlicu po žlicu, tako da zamijesite glatko tijesto. Kada je gotovo, zamotati u foliju i staviti u hladnjak da se ohladi na 30-40 min. Dok se hladi pripremite nadjev: nasjeckajte jabuke, te ih prelijte sokom od limuna da ne posmeđe. Dodajte šećer, cimeta i ruma po želji, i pustite da se mariniraju. Višnjama dodajte sok, šećer, te po izboru malo muškatnog oraščića u prahu. Nakon 30-ak min tijesto izvaditi i razvaljati na debljinu oko 5 mm. Sa čašom ili šalicom izrezujte krugove koji su malo veći od promjera krugova na limu. Krugiće zatim slažite u namašćeni i pobrašnjeni lim za muffine, izbodite vilicom, i pecite 10 min na 190 °C. Kada izvadite tijesto iz pećnice, možete odmah naslagati nadjev. Dodajte punu žličicu nadjeva po želji na tijesto. Dodajte žličicu soka na svaki nadjev, te vratite u pećnicu na još 20 min, ili dok tartovi nisu lijepe zlatne boje.


Kao i uvijek kada se rade mini kolačići, potrebno je malo više strpljenja, ali kada ih na kraju vidite i stan zamiriše stan, svaka se minuta isplati.

No comments:

Post a Comment