Prošli tjedan, moj je stan ugostio pravu malu slatku manufakturu - zadatak: 50 bite-size slatkih zalogajčića za moju Tinu, koja ih je odmah i uslikala. Malo muke i nauke, i evo na tanjuru minjola... Pripremala sam kolače dva dana; prvi dan pekla biskvite i spremila tijesto za raspuknute keksiće, a drugi slagala i ukrašavala.
Radila sam sljedeće kolačiće:
- Kuglice od bijele čokolade sa brusnicama
- Kuglice od crne čokolade sa višnjama
- Kuglice od crne čokolade i lješnjaka
- Raspuknuti keksići
- Mini tart sa jabukom
- Mini tart sa višnjama
Kuglice od bijele čokolade sa brusnicama
20-30 kuglica (ovisno o veličini)
Priprema: biskvit 1 h, oblikovanje kuglica i hlađenje 1½-2 h
Sastojci:
- pola ispečenog bijelog biskvita prema receptu po izboru (moj prijedlog je Simple White Cake)
- korica 1 limuna
- sok ½ limuna
- 100 g bijele čokolade
- 100 g sušenih brusnica (+ za ukrašavanje)
- pola Philadelphia namaza (ili nekog sličnog mliječnog namaza)
- 150 g bijele čokolade
- 2 žlice suncokretovog ulja
Dan ranije ispecite biskvit, po nekom univerzalnom receptu koji vam je najdraži. Ukoliko je hitno poslužiti će i gotova smjesa, za recimo bijele muffine :) Ja sam u svoj dodala 100 grama rastopljene bijele čokolade, koricu i sok od limuna, te sam malo povećala udio brašna. Kada se biskvit malo ohladi, odstranite tamniju koricu te unutrašnjost razdrobite u zdjelu. Dodajte u zdjelu brusnice i pola Philadelphia namaza, te dobro zamiješajte rukama. Obložite tanjur ili tacnu (mora stati u frizer) pek-papirom. Otkidajte male komadiće tijesta i oblikujte male kuglice, te ih položite na papir. Čim ih sve napravite, stavite u frizer minimalno pola sata da se rashlade i postanu čvrste. U lončiću rastopite 150 g bijele čokolade; kada se rastopila dodajte 2 žlice ulja i dobro promiješajte. Izvadite kuglice iz frizera i pomoću vilice, jednu po jednu, uvaljajte u bijelu čokoladu. Vratite kuglicu na tanjur i dok je još tekuća čokolada, lagano navrh utisnite brusnicu. Vratite sve kuglice u frizer na petnaestak minuta, i onda ih možete preseliti u male ukrasne papiriće. Mogu stajati u hladnjaku do 4 dana, a kada ih želite poslužiti pustite ih na sobnoj temperaturi barem 15 minuta.
Kuglice od crne čokolade sa višnjama
15-20 kuglica (ovisno o veličini)
Priprema: biskvit 1 h, oblikovanje kuglica i hlađenje 1½-2 h
Sastojci:
- ¼ ispečenog čokoladnog biskvita prema receptu po izboru (moj prijedlog je Čokoladni biskvit)
- 50 g višanja iz staklenke (ocijeđenih)
- 3 velike žlice Philadelphia namaza (ili nekog sličnog mliječnog namaza)
- 4 žlice (više-manje po izboru) Maraskina ili nekog drugog likera od višnje
- 150 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice suncokretovog ulja
- kakao prah za ukrašavanje
Način rada je isti kao i kod bijelih kuglica, samo što je razmrvljeni čokoladni biskvit potrebno dodati višnje, Philadelphia namaz, i liker od višnje. Kada ste oblikovali male kuglice pustite ih u frizeru da očvrsnu. Rastopite čokoladu za kuhanje te umiješajte 2 žlice ulja. Izvadite kuglice, te ih jednu po jednu uvaljajte u čokoladu i vratite na pek-papir. Čim ste je odložili, pospite je prstohvatom kakao praha. Ponovite postupak sa svim kuglicama, te ih vratite u frizer na još petnaestak minuta.
Kuglice od crne čokolade i lješnjaka
15-20 kuglica (ovisno o veličini)
Priprema: biskvit 1 h, oblikovanje kuglica i hlađenje 1½-2 h
Sastojci:
- ¼ ispečenog čokoladnog biskvita prema receptu po izboru (moj prijedlog je Čokoladni biskvit)
- 3 velike žlice Philadelphia namaza (ili nekog sličnog mliječnog namaza)
- 1 žlica Nutelle (po izboru)
- 75 g nasjeckanih lješnjaka
- 150 g čokolade za kuhanje
- 2 žlice suncokretovog ulja
- nasjeckani lješnjaci za ukrašavanje
Postupak je isti kao i kod prethodnih kuglica, samo treba u biskvit umiješati Philadelphia namaz, Nutellu i nasjeckane lješnjake. Odmah nakon što uvaljate kuglice u čokoladu pospite ih prstohvatom nasjeckanih lješnjaka, kako bi se lješnjaci prihvatili i ostali kao ukras na pralini.
Mini tartovi sa jabukom ili višnjama
Jedna doza je 15 tartova; ja sam udvostručila i polovicu nadjenula jabukama, polovicu višnjama.
Priprema: 1½ h
Vrijeme kuhanja: 25 minuta
Sastojci za tijesto:
- 125 g brašna
- 75 g maslaca
- 2 vanilin šećera
- 1 jaje
- malo pecilnog praška
- 4-6 žlica mlijeka
Nadjev od jabuke:
- 1½ srednje jabuke
- malo limunovog soka
- 4 žlice šećera
- 1 žlica cimeta
- malo ruma
Nadjev od višanja:
- 4 žlice ocijeđenih višanja iz staklenke
- 2 žlice soka od višnje iz staklenke
- 2 žlice šećera
- malo muškatnog oraščića
U zdjelu sa brašnom dodajte narezani maslac, 2 vanilin šećera, zamućeno jaje, i malo praška za pecivo. Krenite mrviti prstima maslac u brašno, dodavajući mlijeko žlicu po žlicu, tako da zamijesite glatko tijesto. Kada je gotovo, zamotati u foliju i staviti u hladnjak da se ohladi na 30-40 min. Dok se hladi pripremite nadjev: nasjeckajte jabuke, te ih prelijte sokom od limuna da ne posmeđe. Dodajte šećer, cimeta i ruma po želji, i pustite da se mariniraju. Višnjama dodajte sok, šećer, te po izboru malo muškatnog oraščića u prahu. Nakon 30-ak min tijesto izvaditi i razvaljati na debljinu oko 5 mm. Sa čašom ili šalicom izrezujte krugove koji su malo veći od promjera krugova na limu. Krugiće zatim slažite u namašćeni i pobrašnjeni lim za muffine, izbodite vilicom, i pecite 10 min na 190 °C. Kada izvadite tijesto iz pećnice, možete odmah naslagati nadjev. Dodajte punu žličicu nadjeva po želji na tijesto. Dodajte žličicu soka na svaki nadjev, te vratite u pećnicu na još 20 min, ili dok tartovi nisu lijepe zlatne boje.
Kao i uvijek kada se rade mini kolačići, potrebno je malo više strpljenja, ali kada ih na kraju vidite i stan zamiriše stan, svaka se minuta isplati.
No comments:
Post a Comment